Poznaj najważniejsze informacje
|
Sri Lanka, nazywana Perłą Oceanu Indyjskiego, położona jest na wyspie Cejlon o długiej i ciekawej historii. Przez wieki monarchia, następnie kolonia Portugalii, Holandii i Wielkiej Brytanii, aż do uzyskania niepodległości. W rezultacie wyspa jest tyglem tradycji i kultur. Posiada wspaniałe zabytki wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO, w tym pozostałości najstarszych stolic na Cejlonie, twierdza Sigiriya, Złota Świątynia Dambulla, czy kolonialne miasto Galle. Rajskie krajobrazy plantacji herbacianych, położonych na wzgórzach środkowej Sri Lanki – miejsce produkcji słynnej cejlońskiej herbaty. Cejlon jest jednym z miejsc, gdzie występuje najwięcej kamieni szlachetnych. To ze Sri Lanki pochodzi największy szafir jaki kiedykolwiek wydobyto The Star of Adam (1405 karatów), czy też 400-karatowy Blue Belle of Asia. To także kraina aromatycznych przypraw. Dzięki nim jedzenie na wyspie wypełnione jest różnorodnymi smakami. Najczęściej używane, eksportowe przyprawy, które warto nabyć na Sri Lance, to prawdziwy cynamon, czarny pieprz i kardamon. Świeże owoce morza i ryby są podstawą kuchni na Cejlonie, jak przystało na wyspę otoczoną bogatymi wodami. Ponadto na Sri Lankę przyciąga naturalny urok tej tropikalnej wyspy, na który wpływają piękne plaże, turkusowy ocean, egzotyczna przyroda i ciepły klimat o każdej porze roku.
| |
Ekscytujący i zapierający dech w piersiachPlan podróży
WARSZAWA – COLOMBO – GALLE
- Spotkanie na lotnisku w Warszawie.
- Przelot do Colombo na Sri Lance, przez Doha:
Warszawa – Doha 18:00 – 00:25, czas lotu 5h25, Qatar Airways
Doha – Colombo 01:40 – 09:15, czas lotu 5h5m, Qatar Airways - Powitanie na lotnisku w Colombo i przejazd do imponującego hotelu Galle Face.
- Śniadanie powitalne.
- Po odopoczynku w hotelu przejazd do centrum Colombo i wizyta w lankijskej dzielnicy Pettah, gdzie można poczuć prawdziwy smak Orientu. To labirynt uliczek stanowiący wielobarwny bazar.
- Lunch w restauracji w tym typowe lankijskie danie Kottu Rotti.
- Powrót do hotelu Galle Face. W hotelowym muzeum można zobaczyć m.in. pierwszy osobisty samochód Księcia Filipa, model z 1935 roku, który kupił za 12 funtów w czasie pobytu na Cejlonie.
- Wieczorem kolacja w restauracji Ministry of Crab uznanej za najlepszą na Sri Lance.
COLOMBO – ANURADHAPURA – SIGIRIYA (200 km)
- Po śniadaniu wyjazd z Colombo na północ do historycznego regionu, gdzie znajdują się największe kompleksy zabytków cejlońskich, w tym pozostałości pierwszych stolic Cejlonu – Anuradhapury i Polonnaruwy.
- Lunch w restauracji, a po nim zwiedzanie ruin Anuradhapury, w tym pałaców królewskich, basenów ozdobionych kamiennymi reliefami i najwyższej stupy buddyjskiej świata – Jethawanaramaya. Wizyta także pod ogromnym, liczącym 2250 lat, świętym drzewem Bo, wyhodowanym ze szczepu oryginalnego figowca, pod którym Budda doznał oświecenia.
- Z Anuradhapury przejazd do hotelu wyjątkowego hotelu Water Garden, położonego przy „Lwiej Skale – Sigiriya”. Zakwaterowanie w willach na wodzie.
- Wieczorem kolacja w hotelu.
SIGIRIYA – POLONNARUWA – SIGIRIYA (100 km)
- Po śniadaniu rozpoczynamy dzień od wejścia wąskimi schodami na szczyt 200 metrowej skały Sigiriya, na którym znajdują się pozostałości twierdzy i pałacu królewskiego z V wieku. Zachowały się fundamenty umocnień i pałacu, freski na skalnych ścianach przedstawiające damy dworu, a także ogrody pałacowe.
- Lunch w Sigiriya.
- Następnie przejazd do Polonnaruwy, średniowiecznej stolicy Cejlonu, założonej po upadku Anuradhapury. Zwiedzamy pozostałości imponujących budowli, pałaców, świątyń i rzeźb z okresu miedzy X a XIII wiekiem.
- Powrót do hotelu Water Garden i kolacja.
Cena
4430.00 USD/os
+ przelot z/do Polski ok. 3500 PLN (Qatar Airlines)
Zobacz koniecznieCena zawiera
|
|
12 Dni
21.11–02.12.2024

Najciekawsze trasy i miejsca świata

Wyjątkowe i niezapomniane hotele

Wyborne posiłki w tym lokalne specjały

Obsługę doborowych polskich pilotów i dodatkowo koordynatora podróży

Prywatny dostęp do atrakcji

Komfortowe środki transportu